Epäiletkö diabetesta? Kerromme tällä sivustolla, mitkä tekijät lisäävät riskiä tyypin 2 diabetekseen sairastumiseen. Pääset lisäksi tekemään diabetes riskitestin.
Diabetes -riskitesti
Diabetesta sairastaa moni ihminen tietämättään
Diabetesliiton mukaan Suomessa tyypin 2 diabetesta sairastaa noin 400 000 henkilöä ja tyypin 1 diabetesta puolestaan noin 50 000 henkilöä. Diagnosoimatonta diabetesta sairastaa kuitenkin arviolta 100 000 suomalaista.
Tyypin 2 diabetes on maailmanlaajuisesti yleistymässä, ja siihen sairastuvat yhä nuoremmat. Sitä voidaan kuitenkin ehkäistä ja viivyttää noudattamalla terveellisiä elintapoja. Yleisesti liikunta, terveellinen ruokavalio, tupakoimattomuus ja painoterveydestä sekä painonhallinnasta huolehtiminen auttavat ehkäisemään diabetesta.
Tyypin 1 vai 2 diabetes?
Diabetes on pitkäaikaissairaus, jossa verensokeri nousee ja haiman toiminta on häiriintynyt niin ettei se tuota tarpeeksi tai ollenkaan insuliinia. Kehon herkkyys insuliinin vaikutuksille voi myös olla heikentynyt.
Tyypin 1 diabetes
Tyypin 1 diabeteksessa insuliiniä ei erity kehossa lainkaan. Sitä hoidetaan insuliinihoidolla joko pistoksina tai pumpulla. Siihen sairastutaan yleensä alle 40-vuotiaana, ja siksi siitä aiemmin käytettiinkin nimitystä nuoruustyypin diabetes.
Tyypin 2 diabetes
Kehittyy hitaasti ja se todetaan usein sattumalta tai esimerkiksi valtimosairauden toteamisen jälkeen. Tyypin 2 diabetesta voidaan hoitaa myös itse liikunnan ja oikean ruokavalion avulla. Tarvittaessa otetaan käyttöön lääkehoito. Sairastumisikä on yleensä vasta 30-40 ikävuodenjälkeen.
Epäiletkö diabetesta? Tarkkaile näitä oireita
Tyypin 1 diabeteksen oireet ovat helpommin havaittavissa, ja niitä ovat muun muassa lisääntynyt virtsaaminen, janon tunne, laihtuminen ja väsymys.
Tyypin 2 diabetes on puolestaan vaikea tunnistaa ja se kehittyy yleensä hitaasti.
Seuraavat oireet voivat olla merkkejä tyypin 2 diabeteksesta:
- väsynyt olo ruokailun jälkeen
- yleinen uupumus
- masennus ja ärtyneisyys
- särky jaloissa
- lihaskouristelut
- heikentynyt näkökyky
- tulehdusherkkyys
Diabetes voi aiheuttaa myös lisäsairauksia, jos verensokeri on pitkäaikaisesti koholla: hermostomuutoksia, munuaismuutoksia, valtimotauteja, jalkaongelmia sekä suun ja hampaiden sairauksia.
Varsinkin piilevää diabetesta sairastavat ovat voineet jo kokea näitä muutoksia sekä sairauksia, sillä diabetes on voinut vaikuttaa jo vuosien ajan. Erityisesti seuraavat tekijät vaikuttavat lisäsairauksien lisääntymiseen:
- kohonnut verensokeri
- kohonnut verenpaine
- kohonneet veren rasva-arvot
- tupakointi
- perinnölliset tekijät
Mikäli lähisuvussasi on diabetesta tai painoindeksisi on korkea, riski sairastua tyypin 2 diabetekseen on suurentunut. Myös raskausdiabetes ja munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) kertovat kohonneesta diabetesriskistä.
Tarkista riskitasosi helposti Painoklinikan diabetes riskitestin avulla.
BMI-laskuri auttaa sinua laskemaan painoindeksisi, jotta voit täyttää riskianalyysin tiedot huolellisesti.