Skip to main content

BMI-laskuri - Painoindeksilaskuri

Syötä pituus ja paino

Painoindeksilaskurin käyttäminen on helppoa. Kun olet syöttänyt tietosi laskuriin, laskuri laskee sinulle painoindeksin (eng. Body Mass Index).

Huomioithan sen, että painoindeksi on suuntaa antava tieto kehosi tilasta, eikä kerro koko totuutta.

BMI: -

Painoindeksilaskurin tulokset

Painoindeksilaskuri osoittaa sinulle luvun, joka perustuu antamiisi tietoihin. Pituuden ja painon avulla voidaan laskea, miten henkilö sijoittuu BMI indeksin mukaisesti. Tulos kertoo karkeasti onko henkilö lihava, laiha vai normaalipainoinen.

Ota huomioon, että painoindeksilaskurin tulokset eivät välttämättä ole luotettavia. Lyhyemmällä henkilöllä voi olla suuri määrä lihasta, jolloin BMI indeksi on korkea. Henkilö ei välttämättä tässä tilanteessa ole ylipainoinen, vaikka BMI luku niin kertoo.

BMI taulukko

Sairaalloinen ylipaino 40,0 tai enemmän
Vaikea ylipaino 35,0 – 39,9
Merkittävä ylipaino 30,0 – 34,9
Lievä ylipaino 25,0 – 29,9
Normaali paino 18,5 – 24,9
Alipaino Alle 18,5

Jos painoindeksisi on yli 30, varaa aika sairaanhoitajan maksuttomaan lihavuuden arvioon.

Varaa aika etävastaanotolle

Painoindeksi ei kerro koko totuutta

Painoindeksi on otettu jo kauan sitten mukaan osaksi terveyden tarkkailua. Se on kuitenkin tarkoitettu suuntaa-antavaksi työkaluksi, eikä kerro missään nimessä koko totuutta henkilön terveydellisestä tilasta. Täysin lihaksettomalla henkilöllä BMI luku on kuitenkin jo tarkempi, sillä BMI luku ei huomioi samalla tavalla lihaksia mukaan yhtälöön.

Painoindeksin kaava: paino / (pituus * pituus)

Kaikkien kehot ovat erilaisia, joten painoindeksin lisäksi tulee ottaa monta eri tekijää huomioon.

Esimerkiksi lihaksettoman henkilön painoindeksi voi olla pieni, mutta henkilön terveys ei kuitenkaan ole tämän mukainen.

Erittäin lihaksikkaan henkilön painoindeksi puolestaan on erittäin suuri, vaikka rasvaprosentti olisikin alhainen.

Painoindeksi voi vaihdella päivän mukaisesti, sillä keholla on taipumusta kerätä helposti nestettä. Päivän aikana syödessä suuria määriä, voi paino vaihdella useitakin kiloja.

Mikäli tulos mitataan aamulla tyhjällä vatsalla, voi painoindeksin luku olla huomattavasti pienempi kuin illalla suuren aterian jälkeen.

Konsultoi ammattilaista tarvittaessa

Painoindeksilaskuri antaa sinulle suuntaa-antavia tietoja painostasi suhteessa pituuteen. Sinä tiedät kuitenkin itse parhaiten, miltä kehossasi tuntuu ja mikä mahdollinen terveydentilasi on.

Oletko kokeillut erilaisia vaihtoehtoja, mutta et ole onnistunut painonpudotuksessa? Mikäli haluat onnistua voimaan paremmin – ole silloin yhteydessä Painoklinikan lääkäreihin.
Käydään yhdessä elämäntilanteesi kokonaisvaltaisesti läpi ja selvitetään, mistä terveysongelmasi johtuvat. Sovitaan yhdessä toimenpiteistä, joilla saadaan tuloksia aikaan eli hoidetaan painonhallintasi yhdessä kohti parempaa.

Usein kysytyt kysymykset BMI-laskurista

Painoindeksilaskuri saattaa herättää kysymyksiä. Olemme keränneet tähän muutamia yleisiä kysymyksiä sekä vastauksia.

Mikä on normaali BMI?

Normaali BMI on 18,5 – 24,9. Esimerkiksi 185 cm pituisen henkilön painon tulee olla noin 64 – 85 kg, mikäli hän haluaisi pysyä normaalissa BMI-lukemassa.

Mikä on normaali paino 180 cm?

Normaalipaino on noin 62 – 81 kg. Painoindeksin mukaan henkilö olisi näin normaalipainoinen, mutta lihakset, luun tiheys sekä monet muut tekijät vaikuttavat painoindeksin lukemaan.

Mikä on ihanne painoindeksi?

Ihanne painoindeksi on 18,5 – 24,9 eli henkilön painoindeksi on tällöin normaali. Ihanne BMI laskettuna, on normaalin painoindeksin puoliväli, tässä tapauksessa 21,7.

Onko painoindeksi luotettava mittari?

Painoindeksi lukema on suuntaa antava, jota voidaan käyttää henkilön terveyden mittaamiseen. Henkilön terveyteen vaikuttavat kuitenkin monet muutkin asiat painon ja pituuden lisäksi, joten painoindeksiin ei kannata missään nimessä luottaa ainoana mittarina. Mikäli haluat saada varman ja kattavan tiedon terveydentilastasi, ole yhteydessä lääkäriin.

Lue lisää artikkeleistamme

Filter

Patrik Borg

Laihduttajan ruokavalio – Ei alle 1500 kcal

Tehdään ensin pari asiaa selväksi: Laihdutus ja painonhallinta eivät tarvitse kalorilaskentaa. Mielestäni paras tapa on…
Matias Blomqvist

”Isot luut” – lihavuuden vaikutukset luuston ja lihaksiston terveyteen

Lihavuuden vaikutuksia luuston ja lihaksiston terveyteen kuvataan mediassa ja populaarikulttuurissa usein virheellisesti. Onko lihavalla suuret…
Patrik Borg

Pätkäpaasto ja kalorivajeen periodisointi

Laihtuminen ei tarvitse kalorinlaskentaa, eikä laihtuakseen syömistä tarvitse välttämättä vähentää vaan voi laihtua vain parantamalla…
Patrik Borg

Rasvaprosentti – motivointia vai markkinointia?

Olen aikoinaan mitannut ihmisiltä rasvaprosentteja asiakastyössä ja tutkimuksissa. Mutta en ole tehnyt sitä enää vuosikausiin…
André Heikius

Pikadieeteistä pysyvään painonpudotukseen

Kun mietitään ylipainoa ja lihavuutta, monelle tulee mieleen kysymyksiä: Ovatko taustasyynä huonot geenit, epäterveellinen ruokavalio, vai…
André Heikius

Lihavuus ja ylipaino – näistä syistä se aiheutuu ja näin sitä mitataan

Mitä ajatuksia sinulla herää kun ajattelet ylipainoa ja lihavuutta? Liikaa painoa, vaiko kenties epäterveellisiä ruokavalintoja?…
Henna Lehikoinen

Pitkäjänteisillä muutoksilla kohti kestäviä tuloksia

Syksyn saapuessa tai vuoden vaihtuessa lehtien otsikot ja some alkavat pullistella toinen toistaan raflaavimmilla laihdutustarinoilla…
Emilia Huvinen

Painonhallinta naisen eri elämänvaiheissa

Gynekologina koen olevani hyvin erityisessä asemassa. Saan kulkea naisen elämän tärkeissä käännekohdissa mukana ja olla…
Varaa aika asiantuntijalle