Skip to main content

Energiantarvelaskuri

Energiatarvelaskuri kertoo sinulle, kuinka paljon tarvitset energiaa päivän aikana. Vapaa-ajan aktiivisuus määrittää energiantarpeesi yhdessä muiden lukujen kanssa.

Huomioithan kuitenkin sen, että energiantarvelaskuri on suuntaa antava, eikä se ole tarkka luku päivittäisestä energiantarpeestasi. Se antaa kuitenkin hyvän arvion päivittäisestä kulutuksestasi.

Lue tarkemmin päivittäisestä energiatarpeesta ja sen laskemisesta.

Päivittäinen energiantarve: -

Kalorilaskurin tulokset

Energiantarvelaskuri kertoo sinulle kuinka paljon tarvitset energiaa päivän aikana. Päivittäinen energiantarve määrittyy pitkälti aktiivisuustasostasi. Siihen vaikuttaa myös jonkin verran sukupuoli, pituus, ikä ja paino.

Esimerkiksi Nainen, paino 60 kg, ikä 30, pituus 160 cm ja normaali päivittäinen aktiivisuustaso – tarvitsee n. 2000 kcal energiaa päivittäin. Samat luvut ja korkeimmalla tasolla oleva päivittäinen aktiivisuustaso nostaa kaloritarpeita n. 20%.

Tilaa uutiskirje ja saat vinkkejä painonhallintaan liittyen!

Kalorilaskuri ja aktiivisuustaso – miten arvioida liikunnan määrä?

 

Pääosin lepoa

et käytännössä tee mitään päivän aikana

Vähäinen liikunta

kevyt työ, viikoittaista arkiaktiivisuutta tai kuntoliikkumista 1-2 kertaa viikossa.

Kohtuullinen liikunta

keskiraskas työ, päivittäistä arkiaktiivisuutta tai kuntoliikkumista 2-3 kertaa viikossa

Runsas liikunta

fyysisesti raskas työ, runsaasti päivittäistä arkiaktiivisuutta tai kuntoliikuntaa 4-5 kertaa viikossa

Erittäin runsas liikunta

erittäin liikkuva työ, erittäin paljon arkiaktiivsuutta ja/tai fyysisesti raskaan lajin urheilija/kuntoilija

Energiantarvelaskuri on suuntaa antava työkalu

Energiantarvelaskureita on nykypäivänä useita erilaisia, mutta nykypäivänä Mifflin-St Jeor -kaavan uskotaan antavan tarkimmat tulokset.

Kaava menee seuraavalla tavalla:

Energiatarvelaskuri kaava: 10 x paino (kg) + 6.25 x pituus (cm) – 5 x ikä (y) + s (kaloria päivässä, miehet +5, naiset -161)

Pitkän aikaa päivittäiseen energiantarpeeseen käytettiin Harris-Benedictin -kaavaa. Kaava julkaistiin 1919 vuonna ja sitä pidettiin tarkimpana päivittäisen energiantarpeen kaavana yli 70 vuotta. Sen jälkeen se korvattiin Mifflin-St Jeor -kaavalla. Voit löytää vielä monia muitakin kaavoja energiatarpeen laskemiseen, mutta nekin todennäköisesti korvataan samalla kaavalla.

Meidän kaikkien kehot ovat erilaisia ja energiantarvelaskurin lisäksi tulee ottaa huomioon monia erilaisia tekijöitä energian tarpeessa. Päivittäinen kulutus voi olla henkilöstä riippuen kymmeniä prosentteja ylös tai alaspäin ja ihmiset harvoin osaavat laskea tarkasti omaa päivittäistä aktiivisuustasoaan.

Pelkkä energian määrä ei välttämättä palvele tarpeitasi painonhallinnassa tai terveydessä. Kaiken päivittäisen ruoan voi kuitenkin syödä esimerkiksi pelkillä leivonnaisilla, joka ei ole verrattavissa tasapainoiseen ruokavalioon.

Konsultoi Painoklinikan ammattilaista tarvittaessa

Energiantarvelaskuri kertoo sinulle kuinka paljon energiaa tarvitset päivittäin, mutta mikäli kaikki muut tekijät eivät ole kunnossa, et välttämättä saavuta painotavoitteitasi pelkällä kalorilaskennalla. Uni, ruoan laatu, säännölliset ruokarytmit, hormonit, psykologiset tekijät ja monet muut asiat vaikuttavat terveyteesi kokonaisvaltaisesti.

Laskuri kertoo sinulle suuntaa-antavia tietoja, minkä verran energiaa kehosi kuluttaa vuorokauden aikana. Voi olla, että lasket ruoan tarkasti ja päivittäinen energiantarpeesi on korkeammalla siihen verrattuna, mutta jostain syystä et kuitenkaan pääse painotavoitteeseesi.

Silloin kannattaa ottaa yhteyttä Painoklinikan ammattilaisiin. Me autamme sinua painoon ja terveyteen liittyvissä asioissa ja hoidamme sinut oikealle tielle. Teemme yhdessä kanssasi kartoituksen tarpeisiisi liittyen ja sovimme yhdessä oikeanlaisen hoito-ohjelman, jonka sinä tarvitset.

Usein kysytyt kysymykset energiantarvelaskurista

Päivittäinen energiantarve herättää varmasti useita kysymyksiä. Olemme keränneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia aiheeseen liittyen.

Mikä on ihmisen energiantarve päivässä?

Aikuisen ihmisen päivittäinen kaloritarve on n. 2000 – 3000 kcal. Merkittävästi alle 1500 päivittäinen kaloritarve vaatii esimerkiksi erittäin pienikokoisen ihmisen ja päivittäisen liikkumisen olevan hyvin mitätöntä.

Paljonko kaloreita saa syödä, että laihtuu?

Laihtuminen on henkilöstä riippuvaista, mutta kalorivajetta tulee olla päivässä, mikäli henkilö haluaa laihtua. Turvallinen raja on korkeintaan 1000 kalorin vaje päivässä.

Paljonko kaloreita kuluu päivässä?

Kaloreita kuluu päivässä laskurin antaman arvion verran. Jos olet syöttänyt luvut arviosi mukaan oikein ja saat tietyn luvun laskurista, se on päivittäinen energiantarpeesi.

Kuluuko kaloreita vain urheilussa?

Kaloreita kuluu vuorokauden ympäri. Oli sinulla sitten raskas työ, raskas vapaa-ajan harrastus tai mitä tahansa, niin se on kuitenkin vain pieni osa päivää. Vapaa-aika ja uni ovat merkittävä osa päivääsi, jolloin kaloreita kuluu myös. Otathan nekin huomioon arvioissasi.

Lue lisää artikkeleistamme

Filter

Patrik Borg

Terveelliset herkut ja herkkujen kohtuullisuus

On yleinen kokemus että ilman herkkuja pystytään olemaan mutta jos vähän ottaa niin määrät lähtevät…
Patrik Borg

Laihduttajan ruokavalio – Ei alle 1500 kcal

Tehdään ensin pari asiaa selväksi: Laihdutus ja painonhallinta eivät tarvitse kalorilaskentaa. Mielestäni paras tapa on…
Matias Blomqvist

”Isot luut” – lihavuuden vaikutukset luuston ja lihaksiston terveyteen

Lihavuuden vaikutuksia luuston ja lihaksiston terveyteen kuvataan mediassa ja populaarikulttuurissa usein virheellisesti. Onko lihavalla suuret…
Patrik Borg

Pätkäpaasto ja kalorivajeen periodisointi

Laihtuminen ei tarvitse kalorinlaskentaa, eikä laihtuakseen syömistä tarvitse välttämättä vähentää vaan voi laihtua vain parantamalla…
Patrik Borg

Rasvaprosentti – motivointia vai markkinointia?

Olen aikoinaan mitannut ihmisiltä rasvaprosentteja asiakastyössä ja tutkimuksissa. Mutta en ole tehnyt sitä enää vuosikausiin…
André Heikius

Pikadieeteistä pysyvään painonpudotukseen

Kun mietitään ylipainoa ja lihavuutta, monelle tulee mieleen kysymyksiä: Ovatko taustasyynä huonot geenit, epäterveellinen ruokavalio, vai…
André Heikius

Lihavuus ja ylipaino – näistä syistä se aiheutuu ja näin sitä mitataan

Mitä ajatuksia sinulla herää kun ajattelet ylipainoa ja lihavuutta? Liikaa painoa, vaiko kenties epäterveellisiä ruokavalintoja?…
Henna Lehikoinen

Pitkäjänteisillä muutoksilla kohti kestäviä tuloksia

Syksyn saapuessa tai vuoden vaihtuessa lehtien otsikot ja some alkavat pullistella toinen toistaan raflaavimmilla laihdutustarinoilla…
Emilia Huvinen

Painonhallinta naisen eri elämänvaiheissa

Gynekologina koen olevani hyvin erityisessä asemassa. Saan kulkea naisen elämän tärkeissä käännekohdissa mukana ja olla…
Varaa aika asiantuntijalle