Skip to main content

Iltapäivälehdet nostavat lähes viikoittain “laihdutuslääkkeet” otsikoihin, tai vähintäänkin juoruihin. Välillä kerrotaan julkkiksen laihtuneen ja välillä kauhistellaan sillä, kun nyt viedään diabetesta sairastavilta lääkkeet.

Mutta mikä onkaan totuus näiden laihdutuslääkkeiden taustalla? Kenelle niitä voidaan määrätä ja laihtuvatko niillä taianomaisesti kaikki? Tästä artikkelista saat tärkeää tietoa ennen lääkärin vastaanotolle hakeutumista, jos mietit lihavuuden lääkehoitoa.

Novo nordisk on valmistanut Ozempicin, jonka vaikuttavana aineena on semaglutidi.

Lihavuudesta on kehkeytynyt pandemia

Yli kolmasosalla maailman aikuisväestöstä on ylipainoa tai lihavuutta. Lihavuuden esiintyvyys on kaksinkertaistunut sitten 90-luvun, eikä trendi näytä hidastumisen merkkejä. Tämä lihavuuspandemia on monimutkainen ilmiö, joka juontaa juurensa yhteiskunnan rakenteellisiin muutoksiin 1900-luvulla.

Modernin yhteiskunnan kehitys, kuten teollisesti tuotettujen, korkeakaloristen ja prosessoitujen elintarvikkeiden yleistyminen, teknologian nopea kehitys, joka vähentää fyysisen aktiivisuuden tarvetta sekä kaupunkisuunnittelu, joka usein suosii autoilua aktiivisen liikkumisen sijaan, ovat luoneet puitteet, joissa sekä liikkumattomuus että lihottava ruokavalio ovat yleensä helpoimmat valinnat tehdä. “Terveellisen” valinnan tekeminen tarkoittaakin usein lisää vaivaa, hitaampaa pääsyä paikkoihin tai kalliimpaa hintaa. Yksilöiden tekemät valinnat eivät ole lihavuuspandemian syy, vaan elinympäristömme muuttumisen seurausta.

Kamppailu ylipainoa vastaan ei ole helppoa

Lihavuuden ratkaiseminen ei ole niin yksinkertaista, että sen kuin päätetään tehdä terveellisempiä valintoja kuin mihin yhteiskunta helposti ohjaa. Merkittävä osa lihavuuden kanssa kamppailevista ihmisistä ovat jo vuosia tai vuosikymmeniä tehneet ahkerasti töitä. He ovat pyrkineet valitsemaan sen terveellisemmän vaihtoehdon laihtuakseen, ja sijoittaneet tähän pyrkimykseen paljon hikeä, kyyneliä ja rahaa.

Joillakuilla perinteiset elintapahoidon keinot painonhallinnassa ovat riittävät, ja se on hienoa näille henkilöille. Monella kuitenkin laihdutustulokset ovat joko vähäisiä tai lyhytaikaisia, vaikka elintapahoidossa olisi apuna painonhallintaohjelmia, ammattilaisia ja vertaistukiryhmiä. Painonpudotuksen epäonnistumisessa ei ole yleensä kyse motivaation tai yrittämisen puutteesta.

Lihavuuslääkkeet ovat saaneet paljon huomiota viime vuosina, ja ihan ansaitusti. Monille lääkkeet tarjoavat toivoa aivan uudenlaisesta avusta ongelmaan, mihin on tuloksetta panostettu jo pitkän aikaa. 2010-luvulta alkaen on otettu mittavia, jopa mullistavia kehitysaskeleita lihavuuslääkkeissä. Markkinoille on tullut useita lääkkeitä, joiden on tieteellisesti osoitettu sekä auttavan merkittävästi painonpudotuksessa, että parantavan terveyttä.

Seuraavaksi kerromme yleisluontoista tietoa tällä hetkellä Suomessa käytössä olevista lihavuuslääkkeistä.

Lääkkeet tekevät syömisen vähentämisestä helpompaa

Eri lihavuuslääkkeitä on suunniteltu vaikuttamaan muutamalla eri tavalla. Kaikille niille on yhteistä se, että ne eivät itsessään aiheuta laihtumista, vaan helpottavat syömisen vähentämistä. Lääkkeet auttavat vähentämään näläntunnetta ja saavat aikaan kylläisyyden tunteen nopeammin. Tämä johtaa siihen, että energian saantia ravinnosta pystyy vähentämään ilman, että kokemus nälästä kasvaa ylitsepääsemättömäksi.

Lääkkeillä on myös psyykkisiä vaikutuksia, jotka tukevat painonhallintaan liittyvää käyttäytymistä. Ne voivat esimerkiksi vähentää mielihalujen voimakkuutta, mikä helpottaa epäterveellisten herkkujen välttämistä. Tämä voi olla erityisen arvokasta niille, jotka kamppailevat tunnesyömisen kanssa.

Hyötyjä sekä painonpudotukselle että terveydelle

Lihavuuslääkkeet eivät ainoastaan vähennä painoa, vaan ne voivat myös parantaa useiden liitännäissairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien hallintaa. Osan lihavuuslääkkeistä on osoitettu vähentävän sydän- ja aivoinfarktien riskiä.

Pudotettujen kilojen määrä vaihtelee

Riippumatta valitusta lääkevalmisteesta, ei tällä hetkellä voida yksittäisellä ihmisellä ennustaa kuinka paljon paino tulee putoamaan tai toimiiko lääke ollenkaan. Yksilölliset erot ovat hyvin suuria. Lääkevalmiste ja sen vahvuus valitaan yhdessä hoitavan lääkärin kanssa vastetta seuraten.

Lääkeaineen valintaan voivat vaikuttaa lihavuuden liitännäissairaudet kuten diabetes, kohonnut kolesteroli tai kohonnut verenpaine, lihavuuden vaikeusaste, vasta-aiheet lääkeaineille ja muutkin tekijät. Potilaan toiveet otetaan valinnassa myös huomioon. Tutkimusasetelmissa tällä hetkellä markkinoilla olevilla lääkkeillä on saatu keskimäärin 5-15% painon putoaminen, mutta yksilöillä laihtuminen voi olla tästä merkittävästi suurempaa tai pienempää.

 

Pidä ozempic kynän suojus paikallaan – valmiste on herkkä valolle, eikä se saa jäätyä.

Markkinoilla on kahdella eri mekanismilla vaikuttavia lääkkeitä

Ensimmäinen mekanismi on tiettyjen suolistohormonien kaltaisesti vaikuttavat lääkkeet, eli GLP-1 agonistit, joihin kuuluu esimerkiksi Wegovy®. Toisenlainen vaikutusmekanismi on tablettimuotoisilla valmisteilla Mysimba® ja Qsiva®.

Suolistohormoni GLP-1 lisää kylläisyyttä ja alentaa kohonnutta verensokeria

GLP-1 agonistit eli inkretiinimimeetit olivat alunperin tyypin 2 diabeteksen hoitoon tarkoitettu, mutta koska niillä on myös merkittävä laihduttava vaikutus, on niitä jatkokehitetty nimenomaan lihavuuden hoitoon. Lääkeaineet ovat samat lihavuuden hoidossa kuin diabeteksen hoidossakin, mutta annokset ovat suurempia.

Lihavuuden hoitoon myyntiluvallisia valmisteita:

  • liraglutidi (Saxenda®), joka on Kela-korvattava
  • semaglutidi (Wegovy®) – usein semaglutidista käytetään diabeteksen hoitoon tarkoitettuja valmisteita Ozempic® tai Rybelsus®.
  • tirtsepatidi (Mounjaro®)

Nämä lääkkeet vaikuttavat hidastamalla suoliston liikkeitä ja mahalaukun tyhjenemistä, lisäten näin kylläisyyden tunnetta. Ne myös vaikuttavat suoraan aivojen kautta nälänsäätelyyn.

Miksi sitten lehdissä paljon raportoitu Ozempic ei oikeastaan ole lihavuuslääke? Vaikka vaikuttava aine eli semaglutidi on sama sekä Ozempic- että Wegovy-lääkkeessä, niin vain Wegovylla on virallisena käyttöaiheena lihavuuden hoito.

Suolistohormonilääkkeistä tällä hetkellä tehokkain on tirtsepatidi (Mounjaro®) mikä vaikuttaa GLP-1 hormonin mutta myös GIP (gastric inhibitoty polypeptide) hormonin tavoin, mikä tehostaa sen nälkää vähentävää vaikutusta, ja saattaa lievittää lääkkeen haittavaikutuksia.

Kenelle GLP-1-lääkkeet sopivat?

GLP-1-lääkkeet ovat yleensä ensisijainen valinta varsinkin, jos potilaalla on lihavuuden lisäksi tyypin 2 diabetes tai esidiabetes, kohonnut verenpaine ja/tai kohonnut kolesteroli. Lääkkeet otetaan pistoksena ihon alle itse kerran viikossa, pistäen kynämäisellä annostelijalla, tai Rybelsus® kohdalla tablettina.

Jos epäilet sairastavasi diabetesta, tee verkkosivuillamme nopea Diabetes-riskitesti.

Mitä oireita lihavuuslääke voi aiheuttaa?

Mahdolliset haittavaikutukset voivat olla pahoinvointi, oksentelu, närästys, ja ummetus. Myös harvinaisempia, mutta vakavampia haittavaikutuksia voi esiintyä, ja niitä ovat haimatulehdus sekä sappikivitauti.

Näillä lääkkeillä ei varsinaisia vasta-aiheita virallisesti ole kuin allergia vaikuttavalle aineelle tai apuaineille, mutta haimatulehduksen sairastaneilla lääkitystä täytyy harkita erityisen tarkasti.

Lihavuuden hoidon Kela-korvaus

Lihavuuden hoitoon voi Saxendalle® saada Kela-korvauksen, jos BMI on vähintään 35, verensokeri on koholla, ja verenpaineeseen tai kolesteroliin on lääkitys. Korvattavuusoikeutta myönnetään lisää vain jos paino putoaa riittävästi (5%) ensimmäisinä kuukausina, ja korvattavuutta onkin haettava sitten uudestaan kun sen tehoaminen on osoitettu.

Raskaus ja imetys – Mysimba lihavuuslääkettä ei saa käyttää raskauden aikana.

Mysimba® ja Qsiva® vaikuttavat keskushermostoon

Toisenlainen vaikutusmekanismi on tablettimuotoisella valmisteilla, missä vaikuttavina aineina ovat bupropioni ja naltreksoni, kauppanimeltään Mysimba®.

Bupropioni on alun perin masennuslääkkeeksi kehitetty, ja sillä on usein piristävä vaikutus. Sitä käytetään myös tupakoinnin lopettamisen apuna. Naltreksoni on opioidireseptorien vastavaikuttaja, ja osin tuntemattomilla mekanismeilla nämä yhdessä vaikuttavat aivojen nälkä- ja palkitsemisalueisiin vähentäen syömistä.

Myös Qsiva® vaikuttaa keskushermostoon. Vaikuttavina aineina Qsivassa® ovat topiramaatti, jota käytetään epilepsian ja migreenin hoidossa ja fentermiini, joka on sellaisenaan yksin käytössä lihavuuden hoitoon USA:ssa muttei Euroopassa. Vaikka fentermiini tai topiramaatti eivät kumpikaan ole uusia lääkemolekyylejä, niiden tarkka vaikutusmekanismi ei painonhallinnan osalta ole tiedossa.

Kenelle Mysimba® lihavuuslääke sopii?

Kliininen kokemus ja yksittäiset tieteelliset tutkimukset viittaavat siihen, että Mysimba® toimii erityisen hyvin tunnesyömisen hillitsijänä, mutta käyttöaiheena on kuitenkin muustakin syömiskäyttäytymisestä aiheutuva tavallinen lihavuus.

Mysimban® mahdolliset haittavaikutukset ja Kela-korvattavuus

Yleisiä haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, oksentelu, ummetus tai ripuli, suun kuivuminen, huimaus, päänsärky ja nukkumisvaikeudet. Vasta-aiheita lääkkeelle ovat kaksisuuntainen mielialahäiriö ja epilepsia. Mysimballa on melko paljon yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden, kuten useiden mielialalääkkeiden kanssa.

Mysimballe ® voi saada Kela-korvauksen, jos BMI on vähintään 40, tai jos BMI on vähintään 35 ja potilaalla on myös lääkitys tyypin 2 diabetekseen, kohonneeseen kolesteroliin tai kohonneeseen verenpaineeseen.

Kenelle Qsiva® lihavuuslääke sopii?

Qsiva® saattaa auttaa erityisesti heitä, joilla annoskoko helposti kasvaa liian suureksi, vaikka olisi aiemmin päivän aikana syönyt ihan riittävän tukevasti.

Ihmisten, jotka voivat tulla raskaaksi on erityisen tärkeää varmistua, ettei ole raskaana Qsiva® lääkehoitoa aloittaessa, ja käytön aikana on käytettävä luotettavaa ehkäisymenetelmää.

Qsivan® mahdolliset haittavaikutukset

Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat sormien kihelmöinti, väsymys, maha-suolioireet ja keskittymisvaikeudet. Myös Qsivalla® on useita yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

Lihavuuslääke ilman reseptiä – Orlistaatti estää rasvojen imeytymistä

Tässä kuvatuista lääkkeistä pisimpään markkinoilla ollut orlistaatti estää haiman tuottamien rasvaa pilkkovien entsyymien toimintaa. Näin rasva ei pääse imeytymään elimistöön, vaan poistuu suoliston kautta. Orlistaatin on osoitettu parantavan laihdutustuloksia ja parantavan veren kolesteroliarvoja, vähentävän diabetesriskiä, mutta sen painoa pudottava vaikutus on uudempiin lääkkeisiin verrattuna melko vähäinen.

Lääkkeen toimintatapaan sopien mahdollisina haittavaikutuksina ovat rasvaripuli varsinkin liian rasvaisen aterian yhteydessä, ja rasvaliukoisten vitamiinien puutostilat. Sen kanssa suositellaankin syötävän monivitamiinitablettia. Lääkkeen käyttö on vähentynyt kun uusia tehokkaampia on tullut markkinoille. Orlistaattia saa apteekista myös ilman reseptiä.

Mysimba valmisteen vaikuttava aine on bupropioni ja naltreksoni.

Uusia lääkkeitä on tulossa

Lääkeyhtiöt kehittävät kuumeisesti uusia lääkkeitä lihavuuden hoitoon. Tutkimusasteella olevien lääkkeiden on todettu alustavasti tuovan keskimäärin jopa 25% painonpudotuksen, mikä lähenee jo lihavuusleikkauksen tehoa. Suurin osa uusista kehitysasteella olevista lupaavista lääkkeistä on suolistohormonien kaltaisia molekyylejä.

Vaikuttava aineKauppanimiVaikutustapaKela-korvattavuus lihavuuden hoitoonHuomioitavaa
liraglutidiSaxendaSuolistohormoni
  • BMI ≥35 ja
  • verensokeri koholla ja
  • lääkehoito verenpaineeseen tai kolesteroliin
Pistetään päivittäin
semaglutidiWegovy/Ozempic/RybelsusSuolistohormoniEiJoko viikottain pistettävänä tai päivittäin tablettina
tirtsepatidiMounjaroSuolistohormoniEiTehokkain suolistohormoniryhmän lääke
bupropioni-naltreksoniMysimbaKeskushermoon vaikuttava
  • BMI ≥35 ja lääkehoito diabetekseen, verenpaineeseen tai kolesteroliin, tai
  • BMI ≥40
Lääkeyhteisvaikutuksia. Voi auttaa tunnesyömisen hallinnassa.
topiramaatti-fentermiiniQsivaKeskushermoon vaikuttavaEiSaattaa aiheuttaa keskittymisen ja muistin vaikeuksia. Voi auttaa annoskokojen hallinnassa.
orlistaattiOrlistat Sandoz/ Orlistat StadaRasvojen imeytymisen estäjäEiEi tarvitse reseptiä

Laadukas elintapahoito on tärkeää, käytät lääkkeitä tai et

Jos et ole lihavuuden hoidon suhteen aikaisemmin käynyt terveydenhuollon ammattilaisen pakeilla vaan yrittänyt vain itsenäisesti, niin suosittelemme edelleen myös lääkkeetöntä apua ammattilaiselta elintapamuutostyöhön. Päätöstä lääkehoidosta ei useinkaan tarvitse tehdä heti ensikäynnillä.

Ammattitaitoinen ohjaus terveelliseen laihduttamiseen ja sinun kokemuksesi tämän toteuttamisessa auttavat myös oikean lääkehoidon valitsemisessa ja lääkehoitoon liittyvien ongelmien ehkäisemisessä. Ruokavalio- ja liikuntasuunnitelmathan ovat sinulle ihan samanlaiset, oli lääke käytössä tai ei – lääke vain saattaa helpottaa näiden muutosten tekemistä. Siksi nämä suunnitelmat tulee edelleen tehdä myös lääkehoitoa aloittaessa.

Lihavuuslääke voi olla osa pitkäaikaista “peruslääkitystä”

Kohonneeseen verenpaineeseen ja kohonneeseen kolesteroliin käytetään lääkkeitä pienentämään riskiä sydän- ja aivoinfarkteihin ja kuolemaan. Vuonna 2017 noin 28 % yli 30-vuotiaista suomalaisista ilmoitti käyttävänsä verenpainelääkkeitä. Kolesterolipitoisuutta pienentäviä lääkkeitä käytti 30–74-vuotiaista miehistä 17 % ja naisista 12 %. Molemmat ovat siis varsin laajasti käytössä olevia lääkityksiä.

Myös lihavuuslääkkeiden on osoitettu pienentävän riskiä näille samoille vakaville taudeille, mihin verenpaine- ja kolesterolilääkkeitäkin käytetään. Lisäksi lihavuuden vähentymisestä saa kaupan päälle vielä vähemmän polvikipuja, ketterämmän liikkeet, ja paljon muuta.

Toimivan ja hyvin siedetyn lihavuuslääkityksen jatkamisen puolesta puhuu myös se, että lähes poikkeuksetta suurin osa menetetystä painosta palaa takaisin, jos lääkitys lopetetaan. Lääke siis toimii niin kauan kuin sitä käyttää, samoin kuin verenpaine- tai kolesterolilääkkeet. Vaikka lihavuuslääkkeilläkin on omat mahdolliset haittavaikutuksensa, niin oikein valikoiduilla potilailla hyödyt yleensä ylittävät nämä haitat moninkertaisesti.

Eikö olisi siis luontevaa, että lihavuuden hoidossa lääkkeisiin suhtauduttaisiin samanlaisesti tavallisena ja pitkäaikaisena hoitona kuten vaikka verenpaineen ja kolesterolin hoidossa?

Rakennetaan kestävälle pohjalle

Hyvä lihavuuden hoito lähtee aina siitä, että huolehditaan omasta hyvinvoinnista. Tämä oman kehon ja mielen hyvänä pitämisen halu tarvitaan, jotta terveessä painonhallinnassa voi onnistua. Joskus hyvistä lähtökohdista ja kovasta työstä huolimatta ei painonhallinnassa onnistuta, ja silloin on hyvä saada apua ulkopuolelta. Joillakin lääkkeet saattavat olla juuri se tuki, mikä auttaa toteuttamaan ne terveyttä edistävät muutokset mihin on pitkään jo pyrkinyt.

Painoklinikka auttaa sopivan lääkehoidon löytämisessä

Jos mietit olisivatko lääkkeet sinulle hyvä apu painonhallinnassa, varaa aika Painoklinikan lääkäreille. Saat varmasti asiantuntevan arvion ja tarvittaessa reseptit sekä lääkärinlausunnot lääkityksiin liittyen.

Painoklinikalta saat myös ammattilaisten seurannan lääkehoitoosi sekä monenlaista tukea elintapamuutokseen.

Matias Blomqvist
Painonhallintalääkäri

 

(Lisäys 8.11.2024: otsikkoa on muokattu vastaamaan paremmin tekstin sisältöä.) 

Varaa aika asiantuntijalle