Gynekologina koen olevani hyvin erityisessä asemassa. Saan kulkea naisen elämän tärkeissä käännekohdissa mukana ja olla omalta osaltani luomassa kohtaamista ja hetkeä, jossa intiimeistäkin asioista puhuminen tuntuu mahdolliselta ja luonnolliselta. Voisiko painonhallinta olla yksi niistä?
Elämän käännekohtia
Ensimmäinen gynekologikäynti on melko jännittävä tapahtuma, ja monella onkin kysymys mielessä omasta ”normaaliudesta”. Oman gynekologin kanssa on turvallista pohtia ja keskustella mieltä painavista kysymyksistä myös silloin, kun ympäristön paineet seksuaalisuudelle tuntuvat hämmentäviltä.
Oma gynekologi on läsnä silloinkin, kun pohditaan luotettavaa ehkäisyä, tai tuskaillaan liian runsaiden tai kivuliaiden kuukautisten kanssa. Yhdyntäkivut ja parisuhdeasiat ovat yleisiä puheenaiheita. Gynekologin vastaanotolle tullaan myös, kun kauan toivottua raskautta ei kuulu, tai kun se tikku näyttää jo kahta viivaa. Gynekologi seuraa mukana sikiön kasvaessa, tai silloinkin, jos raskaus menee kesken ja suru täyttää elämän.
Jossain vaiheessa tulee vastaan myös se vaihe, kun munasarjojen toiminta hiipuu. On tärkeää saada keskustella vaihdevuosiin liittyvistä tunteista luotettavan ammattilaisen kanssa, ja gynekologilta nainen saa myös apua elämänlaatua haittaaviin oireisiin. On etuoikeus kulkea naisen elämän herkissä ja tärkeissä käännekohdissa mukana läpi elämän.
On kuitenkin hyvä muistaa, että näissä käännekohdissa myös painonhallinnalla voi olla merkittävä hyvinvointia lisäävä rooli ja vaikutus.
Painonhallinta naisen eri elämänvaiheissa
Jos nuori nainen saa tukea painonhallintaan ja onnistutaan pienessäkin painonpudotuksessa, riski ovulaatiohäiriöihin pienenee merkittävästi. Tämä säännöllistää kuukautiskiertoa, ja lisää raskaaksi tulemisen mahdollisuutta. Myös runsaiden kuukautisten todennäköisyys pienenee. Painonpudotuksella laajennetaan myös todennäköisesti käytössä olevien turvallisten ja tehokkaiden ehkäisymenetelmien valikoimaa, jolloin varmemmin löytyy juuri se yksilöllisesti sopiva ratkaisu.
Ennen raskautta saavutettu painonpudotus tuo merkittäviä hyötyjä ja hyvinvointia niin äidille kuin tulevalle lapsellekin. Raskausdiabeteksen ja raskausmyrkytyksen riski pienenee ja usein äiti jaksaa raskausaikana paremmin liikkua, joten tuki- ja liikuntaelimistön vaivat eivät rasita niin paljon. Myös synnytys sujuu todennäköisemmin ilman ongelmia tai toimenpiteitä. Tämä kaikki johtaa lapsenkin pienempään diabetes- ja ylipainoriskiin.
Hedelmällisen iän loppupuolella esivaihdevuosissa ja vaihdevuosien aikaan paino alkaa luontaisesti nousta useiden eri tekijöiden seurauksena. Vaihdevuosien hormonihoidosta voi saada apua haittaaviin oireisiin kuten kuumiin aaltoihin ja univaikeuksiin, mutta myös painonhallinnalla on merkittävä rooli. Hyvä painonhallinta on liitetty mm. vähäisempiin vasomotorisiin oireisiin kuten hikoiluun ja kuumiin aaltoihin. Se myös vähentää mm. rintasyövän ja kohtusyövän riskiä merkittävästi.
Kokonaisvaltaista hyvinvointia
Tavoitteena ei siis ole laihdutus ja nopea painonpudotus, tai mahtua niihin kaapin perällä vaaniviin minikokoisiin farkkuihin. Tavoite on saavuttaa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kaikki ne hyvät vaikutukset, joita toimivalla painonhallinnalla voi saavuttaa naisen eri elämänvaiheissa. Niitä ei saavuteta kaloreita kyttäämällä tai ruokavaliota rajoittamalla – ”syö vähemmän ja liiku enemmän” on ehkä kamalin ja toimimattomin neuvo, jonka painonhallinnan kanssa kamppailevalle voi antaa!
Tarvitaan tukea, pienin askelin tapahtuvaa elintapojen muuttamista, joskus myös lisäapua lääkkeistä, sekä ennen kaikkea armollista ja hyväksyvää suhdetta itseensä. Tärkeintä on ehkä kuitenkin katseen suuntaaminen riittävän kauas eteenpäin ja omaan hyvää oloon, ei pudotettuihin kiloihin tai vyötärön sentteihin.
Emilia Huvinen
Gynekologi, lääketieteen tohtori