Syksyn saapuessa tai vuoden vaihtuessa lehtien otsikot ja some alkavat pullistella toinen toistaan raflaavimmilla laihdutustarinoilla ja dieettivinkeillä. Yleensä hyppään isoilla loikilla kyseisten juttujen yli, mutta hiljattain harhauduin klikkaamaan otsikkoa, jossa kerrottiin suomalaisen naisen laihduttaneen 160 kg! Jutun alle oli kerääntynyt lukuisia onnitteluja ja kommentteja, erityisesti naisen itsekuria ihailtiin. Joku kommentoija arveli, ettei ikinä pystyisi samaan suoritukseen. Itse jutusta ei käynyt (tietenkään) ilmi, miten laihduttaminen oli tapahtunut ja kuinka pitkään siinä oli mennyt, koska juttu keskittyi kertomaan ylimääräisestä vatsanahasta ja sen poistamisesta. Kas kummaa, klikkiotsikko ja sisältö eivät siis olleet ollenkaan linjassa… Pitkällisen klikkailusarjan jälkeen pääsin lopulta juttuun, jossa kerrottiin naiselle tehdystä ensimmäisestä lihavuusleikkausta jo vuonna 2012. Eli kyseessä ei ollut mikään hetkessä tapahtunut hurja muodonmuutos, vaan 10 vuotta kestänyt pitkällinen prosessi.
Itsekuria ja nälässä riutumista
Jutun alla olleet kommentit kiteyttivät mielestäni kuitenkin hyvin sen, millaiseksi laihduttaminen usein mielletään: valtavaa itsekuria vaativaksi nälässä riutumiseksi. Monesti ajatellaan, että laihtuakseen pitää muuttaa kerta heitolla koko ruokavalio ja huhkia samaan aikaan hiki roiskuen lenkkipolulla tai kuntosalilla. Tällaiseen toimintatapaan perustuvia dieettejä ja ohjelmia löytyy runsaasti. Enkä sinällään ihmettele, koska ihmisillä on usein tarve saada kaikki tässä, nyt ja heti. Nopeaa laihtumista lupaileva myyntipuhe on toki houkutteleva tarjous, ”aloita nyt ja olet kesäksi rantakunnossa”. Näillä mainoslauseilla myytäviin tuotteisiin tai palveluihin liittyy usein se, että laihtuminen tapahtuu voimakkaasti rajoittavan ruokavalion ja kovan treenin avulla.
Tässä vaiheessa näytän isoa punaista STOP-merkkiä ja vilkuttelen hälytysajoneuvon valoja!
Mietitäänpä, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun ”kuuri” on suoritettu loppuun? Tai uusi ruokavalio alkaa maistua puulta ja sohvan lämmin syleily kutsuu lenkkipolun sijasta. Palataan entiseen, eikö vaan? Alkaa tulla repsahduksia ja kun niitä tulee tarpeeksi, on helppo todeta ”ei tästä mitään tule” ja palata itseään soimaten takaisin aiempiin tottumuksiin. Samalla paino alkaa lähestyä takaisin kohti laihduttamista edeltäviä lukemia ja kipuaa todennäköisesti jopa lähtötilannetta korkeammallekin. Mikä siis avuksi?
Pysyviä muutoksia askel kerrallaan
Maltti on valttia ja se pitää paikkansa tässäkin. Fakta on nimittäin se, että pysyviin tuloksiin päästään ainoastaan pysyvillä muutoksilla. Kukaan ei jaksa syödä kaalisoppaa ikuisuuksiin nälässä riutuen ja VLCD-jaksonkin jälkeen tulee oppia, kuinka saavutettu vaa’an lukema saadaan pidettyä. Onnistunut laihtuminen ja painonhallinta ovat pitkäjänteinen prosessi, jossa muutoksia tehdään askel askeleelta samalla tunnistaen ja hoitaen painonnousun takana olevia juurisyitä. Kun muutoksia tehdään rauhassa yksi tai kaksi kerrallaan, on helpompi sopeutua uusiin tapoihin. Ja kun uudesta ruokailu- ja liikuntatavasta tulee rutiinia, voi ottaa käsittelyyn seuraavan muutoskohteen. Eikä tarvitse kituuttaa nälkä suolessa, sillä maukasta laihduttajalle sopivaa ruokaa kyllä löytyy!
Me Painoklinikan asiantuntijat autamme Sinua mielellämme tielläsi kohti kevyempää oloa ja parempaa hyvinvointia – ilman hokkuspokkustemppuja ja rääkkikuureja. Olet lämpimästi tervetullut Painoklinikan terveydenhuollon ammattilaisten vastaanotoille ja painonhallintaryhmiin!
Henna Lehikoinen
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti