Skip to main content

Laihtuminen ei tarvitse kalorinlaskentaa, eikä laihtuakseen syömistä tarvitse välttämättä vähentää vaan voi laihtua vain parantamalla syömistä kehoa kuuntelevalla tavalla. Mutta jos syömisessä käytetään rajoittavia keinoja nopeuttamaan laihtumista niin siihen on monia tapoja ja sopivasti mitoitettu pätkäpaasto on yksi sellainen.

Meta-analyysi tutkimuksessakin vuodelta 2018  todetaan, että pätkäpaastolla voi laihtua siinä missä muullakin rajoittavalla syömisen keinoilla. Mutta pätkäpaastoja on monenlaisia ja niiden sopivuus varsin yksilöllistä joten asiaa pitää tarkastella lähemmin.

Pätkäpaasto voi auttaa painonhallinnassa, mutta muitakin keinoja on.

Miten pätkäpaasto voi toimia – tai ei toimi

Pätkäpaasto ymmärretään yleensä siten, että on jokin tietty aikajakso paaston aikana, kun ei syödä tai syödään vain vähän – ja sitten on paastoton ajanjakso, missä syödään vapaasti.

Tunnetuin ilmentymä tästä on 5-2 dieetti, jossa saat kahtena päivänä viikossa syödään vähän ja viitenä normaalisti. 5-2 jaon lisäksi on monia muita jakoja, kuten 16-8. Tämän paaston aikana syödään ruokaa kahdeksan tunnin aikana ja 16 tuntia ollaan syömättä. On myös paastoja, missä syödään vain kerran päivässä. Kaikissa tavoissa on hyvät ja huonot puolet, jotka voi tiivistää muutamiin teemoihin.

Erilaisia pätkäpaastoja on esimerkiksi 16-8 paasto tai 5-2 paasto.

Fysiologisesti parasta pätkäpaastotapaa ei ole vielä tunnistettu

Periaatteessa mikä tahansa näistä pätkäpaastoista voi toimia. Mitä rajoittavammaksi paastoaminen ja syöminen vedetään, sitä enemmän paino putoaa. Vastavuoroisesti mitä vähemmän saat syödä, sitä todennäköisemmin paastoaminen kasvattaa nälän hallitsemattomaksi, siihen myös syödään liikaa makeanhimon tai nälän kasvamisen vuoksi ja kaikki teoreettinen laihdutushyöty menetetään.

Jos näin tapahtuu, on pätkäpaasto painonhallinnassa lihottava ja epäterveellinen. Jos paastojen jälkeiset syömismäärät taas pysyvät normaaleina, niin kyseessä voi olla laihduttava ja terveellinen ratkaisu.

Nälänhallinnan kohtuullisuus nousee siis keskeiseen rooliin pätkäpaaston sopivuuden määrittäjänä ja se on ennenkaikkea fysiologien kysymys – ei tahdonvoimaa. Kamppailun suurta nälkää vastaan hävitään ennemmin tai myöhemmin.

Jos ruokaa syö paaston jälkeen hallitsemattomasti, kaikki hyöty menetetään.

Kenelle pätkäpaasto ei ole paras vaihtoehto painon pudotukseen

Ei ole pelkästään sattumaa tai itsekuria vaativaa, kenelle pätkäpaasto sopii. Myös perimä ja elintavat vaikuttavat jonkin verran, mutta tutkimus- ja kokemusnäytön perusteella uskon, että pätkäpaasto sopii keskimääräistä huonommin väsyneille, reilusti ylipainoisille, vähemmän liikkuville, naisille ja henkilöille, joilla on ruokailun säätelyn ongelmia (esimerkiksi ahmimista tai makeanhimoa).

Huomattavan ylipainon omaaville paasto voi soveltua painonhallinnan ja laihdutuksen alkuvaiheessa, mutta 10-20 kg painonlaskun jälkeen pätkäpaasto ei ole ehkä paras vaihtoehto koska kehon kyky sietää isoja energiavajeita heikkenee laihtumisen edetessä.

Nälkä ja nälän tunteen hillintä voi olla paaston aikana vaikeaa.

Pätkäpaastosta voi olla hyötyä liikunnallisille ihmisille

Hyviä kokemuksia pätkäpaastosta saavat useimmin liikunnalliset ja hyväkuntoiset miehet. Muillekin pätkäpaastosta voi olla hyötyä, mutta todennäköisyydet onnistuneisiin tuloksiin tulevat juuri tästä kohderyhmästä.

Pienimmät todennäköisyydet pätkäpaaston onnistumiseen ovat siksi juuri toisessa ääripäässä, eli ylipainoisilla, joiden elintavoissa ja jaksamisessa on parannettavaa. Pätkäpaaston tulokset ovat siis varsin yksilöllisiä ja sopivuuden voi lopullisesti huomata vasta kokeilemalla.

Fysiologisten seikkojen lisäksi arjessa pitää ottaa huomioon sosiaalisen joustavuuden kaltaiset tekijät. Eli miten sinun on muutenkin mahdollista ja mieluisaa elää. Pätkäpaastoa voi kokeilla, mutta jos se ei toimi, kannattaa suosiolla antaa olla.

Pätkäpaaston hyödyt näkyvät erityisesti liikunnallisilla ihmisillä, mutta pätkäpaasto voi sopia myös muille.

Muista nämä, jos harkitset pätkäpaaston aloittamista

1) Pysyvä laihtuminen ja painonhallinta ei vaadi syömisen tietoista vähentämistä –taustatekijöiden parantaminen riittää. Tämä on minusta ensisijainen ratkaisu ja haluaisin jättää sen ainoaksi, koska se on monella tapaa hyvinvoinnille ja muutospysyvyydelle paras ratkaisu.

2) Kaikesta huolimatta monet ihmiset pyrkivät syömään vain vähän laihtuakseen, onkin tärkeää ymmärtää, että tasainen ja jatkuvasti vähän syöminen on huono strategia. Pätkäpaasto on yksi vaihtoehto vaihdella energiavajeen määrää erilaisina päivinä tai rajata energiavaje kohtuullisen kokoiseksi.

3) Voit kokeilla erilaisia pätkäpaastoja, mutta harvalle ne pysyvämpi ratkaisu ovat ja aina kannattaa suunnitella etukäteen miten pätkäpaastosta siirrytään joskus vieläkin joustavampaan syömiseen. Lyhytkin paasto voi kuitenkin opettaa jotakin omista nälänhallinnan rajoista ja siksi kokeilevalla mielellä tehty pätkäpaasto on joskus kokeilun arvoinen.

Pätkäpaastolla voit myös välillä syödä enemmän ja välillä vähemmän.

Varaa aika asiantuntijalle